F.A.Q

 Soalan Yang Sering Di Tanyakan.

1.Apakah Maksud Hosting?

Untuk mudah faham, “hosting” ibarat “storage” (tempat simpan semua fail-fail, data, dokumen, gambar, design dan konfigurasi atau setting sesuatu website).

2.Apakah dimaksudkan domain?

Manakala “domain” ialah “alamat website anda” (alamat bagi nama laman web yang telah didaftarkan seperti contoh www.domain.com).3.Saya sudah mempunyai hosting dan domain. Bolehkah saya menempah servis bina laman web di ryztrade.com ?


Ya boleh. Silakan. Jika sudah ada hosting dan domain, harga servis kami tidak akan termasuk sewa hosting dan domain.

4. Apakah yang dimaksudkan dengan S.E.O?


SEO ialah bermaksud dengan nama Optimasi Enjin Carian (Search Engine Optimization), iaitu salah satu teknik dan taktik teknikal memujuk, menulis surat jualan dan menarik enjin carian seperti Google dan lain-lain perantara seperti Yahoo, Bing dengan meletakkan sesuatu  website di enjin carian mereka, terutama di tempat teratas muka satu carian.

Dengan cara ini boleh menyebabkan sesuatu perniagaan, produk atau servis anda mudah ditemui dan selalu akan muncul di enjin carian (Google) setiap kali orang ramai membuat carian kata kunci yang melibatkan anda  di Internet.

Kami di ryztrade.com mempunyai satu teknik unik dan khusus bagi tujuan ini. Teknik unik ini termasuklah menerusi setting pada website dan cara penulisan artikel atau surat jualan yang menarik sangat mesra SEO.

5. Saya sudah ada platform Facebook, Instagram, WhatsApp dan sebagainya. Perlukah lagi saya mempunyai website ?


Perlu. Sangat perlu. Facebook hanya seumpama berniaga di dalam kedai orang lain. Kita tumpang berdagang dalam keadaan tiada kawalan optimal terhadap kedai berkenaan.

Segalanya mungkin terjadi tanpa dapat kita mengawal dan menentukkannya.

Laman web sendiri ialah kedai kita sendiri, bangunan kita sendiri dan kita mempunyai kawalan penuh terhadap kedai berkenaan.

6. Saya sudah ada kedai di Shopee, Lazada atau tempat lain. Perlukah lagi saya mempunyai laman web sendiri?

Jawapannya sama sahaja seperti di atas, iaitu perlu. Sangat perlu. Shopee, Lazada atau marketplace lain hanya seumpama berniaga di dalam kedai orang lain. Kita tumpang berdagang dalam keadaan tiada kawalan optimal terhadap kedai berkenaan.

Segalanya mungkin terjadi tanpa dapat kita mengawal dan menentukkannya.

Malah, berniaga di marketplace seperti Shopee, Lazada atau marketplace lain kini semakin mencabar kerana margin untung semakin tipis dan kecil disebabkan aktiviti “membuang harga” akibat persengitan yang sangat sengit.

Sebaliknya, laman web sendiri ialah kedai kita sendiri, bangunan kita sendiri dan kita mempunyai kawalan penuh terhadap kedai berkenaan.

Dengan laman web sendiri inilah kita membina identiti, jenama (branding) dan dengan itu malah mampu menetapkan harga sendiri, terutama bagi produk atau servis yang unik.


Catat Ulasan

0 Ulasan