DATABASE IS KING!

DATABASE IS KING!

Get prepaid card BigPay 


Hey! Use my code 2RPRAEKKXL to sign up for BigPay and get RM10 when you activate your card. Enjoy great exchange rates for overseas spending and international money transfers! There’s more but I’ll let you experience it for yourself.


Sign up at
2RPRAEKKX

DATABASE IS KING!” Pernah dengar? Pernah baca ayat tu? 

Ya, database memang penting dalam bisnes. Tapi sayang, masih ramai usahawan yang belum nampak nilainya. Sebut sahaja nama company-company besar yang ada, mereka pasti akan mengutamakan database. CRM (Customer Relationship Management) berkait rapat dengan database ini auto capture data yang masuk dalam web. 

5 Cara Buat Duit Dengan Database
DATABASE?

Pertama sekali anda perlu fikirkan, database yang macam mana prospek lebih senang dan selesa untuk bagi kepada kita ?

Sebagai contohnya ;

 ● Messenger

● Email

● No Phone

● Alamat

Atau apa-apa bentuk data yang bila mana anda perlukan, anda boleh berinteraksi balik dengan mereka secara mudah.

Dan database ini pun anda boleh bahagikan kepada beberapa segmen ;

1. Database pelanggan

2. Database prospek

3. Database ejen

3- DATABASE KENAPA PENTING?

Cara Buat Duit Dengan Database Okay, ada 5 sebab yang boleh saya kongsikan disini antaranya : 

#1 – Kalau anda ada database,

anda boleh buat retargetting kepada prospek/pelanggan dengan lebih tepat! Nanti tak akan ada lagi isu iklan “krik.. krikkk”, atau kos iklan membazir sebab target kepada audience yang salah.

#2 – JIMAT KOS!

Kalau anda ada database seperti di Messenger atau e-mail, anda boleh hasilkan jualan yang berulang kali dari pelanggan yang sama, tanpa perlu pun keluarkan kos marketing berulang kali.. Mesti anda rasa Bestkan?

#3 – Selamatkan bisnes anda! 

Kenapa? Database ini milik anda, dan anda sendiri yang control. Jadi anda tak perlu risau lagi dengan masalah kena flagged ke, disapproved ke. Nak jual produk larangan sekali pun boleh kepada database anda! 

#4 – Bina ENGAGEMENT, HUBUNGAN & KESETIAAN. 

Inilah rahsianya! Dengan ada database, anda pasti boleh buat.. Faktor Utama WHY PEOPLE BUY! 

#5 – AUTOMATIK & CEPAT! 

Kenapa anda nak susah-susah lagi nak buat followup, nak buat marketing, nak educate & menjual kalau anda dah ada ‘pembantu’ yang boleh lakukannya secara automatik, setiap saat tanpa gagal!

Contohnya, sistem automasi seperti Messenger & email, anda nak hantar mesej/ email / blast sms tepat pada masa & tarikh yang anda nak? Waktu anda bercuti sekali pun nak followup jalan? Nak hantar info atau reminder kepada semua database anda dalam masa tak sampai 1-3 minit? Semua boleh!

 5 KUMPUL DATABASE? 

Macam Mana NAK

 Cara Buat Duit Dengan Database 

Nah.. cuba anda cuba 5 cara kat bawah ni ye: 

(1) – Anda hasilkan satu posting dengan CTA (call to action) minta orang tinggalkan No Phone/Emel di ruangan komen. Nak lagi senang, anda boleh setting Messenger Bot (Manychat) siap-siap di posting tu.. nanti bila prospek komen, automatik mereka akan jadi subscriber anda di Messenger. Nanti kat situ senang lah kalau anda nak minta maklumat-maklumat lain sekali pun. 

(2) – Hasilkan Offer untuk berikan sample atau tester secara percuma. Yang penting, anda perlu dapatkan details seperti nama, no phone, emel & alamat untuk anda poskan barang tersebut kepada mereka. Nanti lepas tu, standby untuk followup dan upsell mereka. 

(3) – Sediakan satu opt-in page untuk offer something FREE contoh seperti Ebook, Video tutorial, atau voucher diskaun.. In return untuk prospek anda nak dapatkan tu, mereka perlu bagi database mereka. Nanti anda boleh juga promote opt-in page tersebut di mana-mana anda nak seperti di Facebook, Instagram, Whatsapp, di blog dll.. 

(4) – Anda ada kedai, butik atau gerai? Buka booth? Buatlah promotion untuk tarik orang datang.. Lepas tu anda minta mereka isikan borang dan minta detais untuk melayakkan mereka claim promotion yang anda buat tu. Yang penting, followup & upsell kena ada untuk target mereka balik selepas tu. 

(5) – Sekarang teknologi makin canggih, salah satu cara lain yang anda boleh gunakan adalah ‘aplikasi @ apps’ di dalam phone! Apps adalah cara untuk dapatkan database yang sangat efisien, contoh seperti QR code! Anda akan miliki database apabila anda orang yang istall dan guna apps anda. Untuk tarik orang install dan guna apps anda, anda boleh promosikannnya di menggunakan FB Ads, Insta, website dll.. 

Haa… macam mana? Dah jelas kenapa pentingnya database dalam bisnes? Dah dapat idea bagaimana cara untuk mula bina database bisnes anda sekarang? 

KESIMPULAN 

Anda perlu ingat, walaupun ada database yang banyak sekali pun, ianya tetap tak berguna jika tiada RELATIONSHIP @ HUBUNGAN antara anda dan database tersebut. Jadi, cuba jaga database anda sebaik mungkin! 

Database ini ibarat ‘nyawa’ kepada bisnes anda. Lebih banyak dan berkualiti database yang anda ada, lebih hebat dan lebih kukuh perniagaan anda. Semoga bermanfaat! =) 

 

Catat Ulasan

0 Ulasan